Υγεία: Η καρδιά υποφέρει ακόμα κι αν έχουμε ελάχιστα περιττά κιλά

Δύο έως έξι κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό αρκούν για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά το ένα πέμπτο, προειδοποιούν σουηδοί επιστήμονες...



Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περίπου 200.000 εθελοντές από την Ευρώπη και την Αυστραλία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 1 μονάδα, αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις στον κίνδυνο υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, διαβήτη και φλεγμονής στον οργανισμό – παράγοντες που επίσης υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Αύξηση του ΔΜΣ κατά 1 μονάδα ισοδυναμεί με το να διαθέτει κάποιος 2-6 περιττά κιλά, αναλόγως με το ύψος του.

Ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός όταν κυμαίνεται από 18,5 έως 25. Από 25 μέχρι 30 σημαίνει πως κάποιος είναι υπέρβαρος, ενώ πάνω από το 30 αρχίζει η παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Medicine».

Όπως εξηγούν ο δρ Έρικ Ίνγκελσον, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Uppsala, και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν την μελέτη για να διερευνήσουν την συσχέτιση παχυσαρκίας- καρδιοπάθειας και να ξεκαθαρίσουν εάν η παχυσαρκία καθ’ εαυτή αρρωσταίνει την καρδιά ή αν αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενου προβλήματος που αρρωσταίνει και την καρδιά.

Το συμπέρασμα της έρευνάς τους ήταν ο αυξημένος ΔΜΣ καθ’ εαυτός συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ανακάλυψαν επίσης ότι μπορεί να αυξήσει τα ηπατικά ένζυμα, ανοίγοντας τον δρόμο και στην ηπατοπάθεια.
 tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις